עין עצלה
המונח הרפואי לעין עצלה הינו אמבליופיה, זהו מצב בו הראייה בעין אחת אצל ילד אינה מתפתחת כראוי. משמעות הדבר היא שראייתו הכללית פחות טובה והוא מסתמך על העין 'הטובה' כדי לפצות. זהו אינו מצב שכיח, אם כי התופעה אינה נדירה בקרב ילדים, שכיחותה עומדת על כ- 4%. לרוב מאובחן המצב בסביבות גיל 3-4 שנים.
התקופה הקריטית להתפתחות מערכת הראיה היא מגיל לידה עד גיל 10 וככל שהגיל צעיר יותר עולה החשיבות בקבלת גירוי תקין ולכן ככל שאמבליופיה תאובחן מוקדם יותר כך יהיה ניתן לטפל בה לעומק ולהשיג ראיה תקינה.

זהו אינו מצב מולד אם כי מצב שמתפתח בעקבות גירויים ויזואליים בלתי תקינים בתקופה הקריטית. ילד שנולד עם מבנה עין ומוח תקין יפתח את הראיה בהתאם לטיב התמונה המתקבלת במוח, אם הגירוי הויזואלי אינו ברור בעין אחת תתפתח עין עצלה.
הגורמים כוללים:
- קטרקט מולד- עדשת העין עכורה ומפריעה לאור לחדור בצורה תקינה
- פטוזיס מולד- עפעף שמוט המסתיר את ציר הראיה
- אנאיזומטרופיה- מרשם שונה משמעותית בין העיניים שאינו מתוקן
- פזילה
- רוחק/קוצר ראיה או אסטיגמציה גבוהים בשתי העיניים יכולים ליצור מצב של אמבליופיה דו עינית.
אומנם הגורמים שמנינו הינם עיניים אולם הבעיה הינה המוח, המוח מקבל תמונה אחת ברורה מהעין הטובה ותמונה אחת מטושטשת או לא ברורה מהעין הבעייתית לאורך זמן ולבסוף מפסיק להתייחס לעין הזו ומסלול הראיה בין העין למוח נפגע.
הקושי העיקרי בעין עצלה הינו הזיהוי ולא הטיפול מאחר והילדים בדרך כלל לא מתלוננים וההורים במקרים רבים אינם מודעים לבעיה ולכן החשיבות לבדיקות שגרתיות הינה קריטית בין אם נראה שיש בעיה או לא. תדירות הבדיקות השגרתיות המומלצות לילדים היא בגילאי שנה, שלוש ולפני הכניסה לכתה א.
הטיפול בדרך כלל מורכב מכיסוי/טשטוש של העין הטובה ובכך מכריחים את המוח להתייחס לעין הלא טובה.