קרטוקונוס
קרטוקונוס הינה מחלה פרוגרסיבית הפוגעת בקרנית והופכת אותה לדקה יותר ובעלת צורת קונוס שבולט החוצה בדרך כלל בחלקה התחתון של הקרנית.
הגורמים להתפרצות קרטוקונוס טרם ברורים לחלוטין, אבל ברור כי קיים גורם גנטי בנוסף להשפעות סביבתיות כגון שפשוף עיניים המשמש כטריגר להתפרצות המחלה. שכיחות קרטוקונוס באוכלוסיה הכללית הוא 1 ל-2000 והמספרים עולים בכל שנה כנראה כתוצאה של שכלול מכשירי האבחון ולאו דווקא כתוצאה מעליית בשכיחות המחלה.

לרוב המחלה פורצת בעשור השני או השלישי לחיים. קרטוקונוס היא מחלה דו-עינית לא סימטרית כלומר חומרתה שונה בין שתי העיניים לרוב בהפרש של 3-5 שנים בקצב ההתפתחות.
חולי קרטוקונוס יתלוננו על טשטוש ראייה. גדילת הקונוס יגרום לעליה בקוצר הראייה ועליה בצילינדר. קרטוקונוס יוצר שבירה לא אחידה של אור בקרנית ולכן הפציינט יתלונן פעמים רבות על סינוור והילות במיוחד בלילה. שבירת אור שונה בקונוס וביתר הקרנית תגרום אף לצלליות ולכפילות ראייה בעין אחת.
אבחון קרטוקונוס נעשה על ידי מספר מכשירים:
- בבדיקת האופטומטריסטית, החזר האור ממכשיר הבדיקה הנקרא רטינוסקופ לא יהיה אחיד ויתאפיין בהחזר מיוחד לקרטוקונוס שנקרא "תנועת מספריים".
- במנורת סדק ניתן לראות את הקונוס בשלבים מתקדמים יותר של המחלה ועוד סממנים האופיינים לקרטוקונוס כגון קפלים בשכבת הדסמט בקרנית, טבעת משקעי ברזל מסביב לקונוס ועוד.
- מכשיר מיפוי הקרנית ממפה את שטחה החיצוני של הקרנית ולאחר מיפוי הקרנית ניתן להעריך אם קיים קרטוקונוס, מיקומו וחומרתו.
- בדיקת פכימטריה מודדת את עובי הקרנית והינה ממצא חשוב לאישוש קרטוקונוס וחומרתו.
טיפול בקרטוקונוס נעשה בכמה שיטות:
- משקפיים- בשלב ההתחלתי של המחלה.
- עדשות מגע מיוחדות כגון סמי סקלרליות והיברידיות- בשלבים מתקדמים כאשר לא ניתן לתקן את חדות הראיה ע"י משקפיים, כמה סוגים של עדשות מגע מיוחדות עוקפות את המבנה הבעייתי של הקרנית ויוצרות משטח סימטרי לשבירת האור בצורה טובה.
- טיפול באמצעים כירורגים כגון קרוס לינקינג והשתלת קרנית.
באופטיקה עדי ישנם את כל מכשירי האבחון וניסיון רב ומוצלח בעדשות מגע מיוחדות לתיקון הראיה אצל פציינטים עם קרטוקונוס.